Fotózás terepen

A fotózás terepen program a kezdő és hobby fotósok számára szervezett program, aminek a célja az, hogy az automata gépbeállítások mellett bemutassuk és gyakoroljuk a manuális gépbeállításokat, és megnézzük az azokat leginkább befolyásoló tényezőket.

A legfontosabb tényező a rekesz érték – expozíciós idő – ISO bűvös hármas és ezek kombinációi a fotózás terepen program során. Ezen kívül gyakoroljuk az expozíció korrekciós lehetőségeket, a különböző fénymérési módokat, és az automata fókusz használatot. A fotózás terepen az egyik legnehezebb ugyanakkor az egyik legizgalmasabb fotós gyakorlat, hiszen ahhoz, hogy kreatív fotók készüljenek meg kell találnunk azt a témát, ami a leginkább visszaadja a látvány hangulatát.

A témaválasztás egy 360 fokos panorámával rendelkező terepen nagy tapasztalatot kíván a várt eredmény eléréséhez. Sokszor egy panoráma fotón is elég egy kisebb részlet, ami tartalmazza a teljes látvány érzelmi töltését. A témaválasztás után a jól átgondolt kompozíció, ami izgalmassá és eredetivé teszi az elkészült felvételt a fotózás terepen program során. Ahhoz, hogy jó minőségű felvételeket készítsünk a fotózás terepen program alatt, fontos az fotózás elméleti ismeretek háttér tudás, amit erre szakosodott iskolákban szerezhetünk meg, és a megfelelő technikai. Az fotózás elméleti oktatása nem célunk, azonban a fotós terepgyakorlat előtt tartunk egy 2 órás elméleti előadást a fotózás elméleti alapokról annak érdekében, hogy a fotózás terepen program során rendelkezzünk egy közös tudással. Az már meglévő elméleti tudás átültetése a gyakorlatba a célunk úgy, hogy a kezdő fotósok is bátran használják a manuális beállítási lehetőségeket, és ezekkel átgondolt, megtervezett és egyedi fotókat készítsenek. A fotózás terepen programra rendelkezned kell a megfelelő technikai eszközökkel, mit a gép vagy gépváz, objektív, és kiegészítő eszközök. A kezdő fotósok örök dilemmája a gép választás amire csak egy általános tanács adható. Az első gép legyen erős közép kategóriájú, és lehetőleg szerint legyen full frame érzékelős, amit később a nagyobb tudás és a kiválasztott fotózás terület igényeinek megfelelően cserélhetsz le egy magasabb kategóriára. Fontos szempont, ha a nagyobb szabadsághoz és a szélesebb lehetőségekre is alkalmas lehetőséget keresel, akkor a gép legyen cserélhető objektíves DSRL vagy MILC. A márka kiválasztás is nehéz, hiszen nagyon nagy a választék.

A másik örök kérdés az, hogy Canon vagy Nikon, esetleg Sony? A Sony nagyon sok olyan beépített programot ajánl már közép kategóriában is, ami megkönnyíti a fotózást, de a vezető márkák a Canon és a Nikon. Az objektív fontos és meghatározó része a fotózás terepen programnak, és szerencsés, ha DSRL vagy MILC gépekkel rendelkezel a cserélhető objektív lehetőség miatt. A fotózás terepen program során a téma választástól függően szükséges lehet a nagylátószögű és tele objektívre is. Ennek érdekében köthetünk egy köztes kompromisszumot is egy un. utazó vagy kit objektívvel, ami 18-135mm tartományt biztosít. Semmi esetre sem javasoljuk az ennél nagyon fókusztávolság tartományt, mint pl. a 18-300mm, ami első ránézésre megoldaná az összes problémánkat a fotózás terepen program során, de az ilyen széles tartományban dolgozó objektívek sokszor nem megfelelő élességet, magas zajt és legtöbb esetben csak általános képminőséget biztosítanak. Az elvárt minőség eléréséhez a kit objektív mellé további objektívre lesz szükséged a nagylátószögű és a tele tartományban. Ehhez ajánlunk egy 10-18mm tartományban dolgozó nagylátó objektívet, amit a fotózás terepen program során panoráma és közeli felvételek készítésére tudsz használni. A nagyobb távolságból a kisebb részletek kiemelésére és bemutatására a 70-300mm tartományban dolgozó tele objektívet ajánljuk a gépváz márkájának megfelelő márkában. A fotózás terepen program alatt a legfontosabb kiegészítő felszerelés a memóriakártya, ebből ajánljuk a min. 128GB méretet, és ha van lehetőség akkor legyen egy üres tartalék kártyád is.

A nagyméretű tárhelyre azért van szükség, mert a fotózás terepen programon RAW és JPG formátumban is egyszerre rögzítjük a fotókat, ami egy fotó esetében jelenthet akár 40-50MB tárhelyt is. A másik fontos és nélkülözhetetlen kiegészítő az akkumulátor. Kéjük ellenőrizd a fotózás terepen program előtt a feltöltöttséget, és hozd magaddal szükség esetére a töltőt is. Ezeken kívül javasoljuk a polár és UV szűrőket is amik megfelelő fényviszonyok esetén emelik a fotó minőségét. Mindezek a fotózás terepen program során a legkényelmesebben egy vízálló fotós hátizsákban tárolhatók és szállíthatók biztonságosan, és biztosítja a szabad mozgást és azt, hogy mindig kéznél legyenek.

A fotózás terepen program végén rövid képértékelést is tartunk, de pár nappal később várunk minden résztvevőtől 5 kiválasztott képet, amit online meetingen közösen értékelünk. A kezdő fotózás terepen program nem csak kezdő fotósoknak kiváló lehetőség a tanulásra, hanem a már gyakorlottabb fotósoknak is a kreatív képek elkészítésére a különleges és sok témát biztosító helyszíneken. A kezdő fotósok hajlamosak mindent fotózni a fotózás terepen programon. Később már az utólagos képválogatás hosszú, és valljuk be néha unalmas ideje miatt is csökken az elkészített fotók száma, és ezzel jelentősen felgyorsul a képek utólagos feldolgozása is.

A fotózás terepen programra várunk további ötleteket is, és meghirdettük a házi pályázatunkat, ahol a fotózás terepen program során legjobban készült fotókkal indulhatsz. A zsűri tagjai FIAP diplomákkal rendelkeznek, és 1-10 pontozzák a képeket. A legtöbb pontot elért fotó készítőjének visszafizetjük a fotózás terepen program árát, és a fotó felkerül a galériánkba is.

Várunk téged is, jelentkezz még ma.

 

Legújabb fotós terepgyakorlatok

Szolgáltatások

Fotós terepgyakorlat egyénileg választott helyszínen

Fotózás szabadon választott helyszínen

TOVÁBB

Fotós terepgyakorlat ajándékba

Lepd meg párodat, ismerősödet

TOVÁBB

Shottrip Fotópályázat

A Shottrip Fotópályázatot azoknak hoztuk létre akik résztvettek valamelyik általunk szervezett fotós terepgyakorlaton.

TOVÁBB

KÉPÉRTÉKELÉS

HOZD KI A MAXIMUMOT A FOTÓIDBÓL

TOVÁBB

Szeretne többet tudni a ShotTrip-ről?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, melyek segítségével pontosabb képet kaphat a szolgáltatásról.

Vélemények

Kapcsolat egy kattintással

  • ShotTrip - Fotós terepgyakorlat
    1068 Budapest, Benczúr utca 35/C. 4. em. 414.
  • Tel.: +36 70 338 4224
  • www.shottrip.hu

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: tíz és hét összege

SEGÍTHETEK?
Ügyfélszolgálat