Kreatív gyakorlati fotózás

A shottrip kreatív gyakorlati fotózás program szervezésével célunk a napjainkban egyre népszerűbb és ezáltal egyre jobban felhíguló fotográfiában bemutassuk azokat a gyakorlati lehetőségeket és a mindezekhez szükségszerűen kapcsolódó szellemi hátteret, ami szükséges az egyedi, mély tartalommal és szellemiséggel bíró képek elkészítéséhez. Nem utazunk drága helyszínekre, ahol elkészíthetjük „álmaink” fotóját, amit már nagyon sokan elkészítettek a szinte kitaposott beállítási ponton.

A shottrip kreatív gyakorlati fotózás során keressük a kiválasztott helyszíneken azokat a pillanatokat, érzéseket, és értelmet, amit érdemes bemutatni az idő egy pillanatra történő megállításával. Szeretnénk felkelteni az igényt a shottrip kreatív gyakorlati fotózás programon résztvevőkben az egyéni fejlődésre, és kiemelni a személy jelentőségét, szellemiségét. Szeretnénk elérni a shottrip kreatív gyakorlati fotózás programmal, hogy egy olyan közösség jöjjön létre, akik nem csak egy alkalomra gondolták a részvételt. Hisszük, hogy csak egy alkotó közösségben van lehetőségünk a fejlődésünk mérésére hiszen maga a fejlődés egy magányos út. A fotózás mint minden alkotó folyamat a szellemiségünk, az érzelmi és hangulati tényezőink egy adott pillanatban történő lenyomata, amit a változó körülmények, a nyitott gondolkodás és az önfejlesztés folyamatosan újra rajzol. Szeretnénk elérni a shottrip kreatív gyakorlati fotózás programon, vagy legalább rávilágítani arra, hogy mennyi külső tényező szükséges az alkotó folyamathoz, hogy csak néhányat emeljünk ki, mint az érzékenység, alázat, elmélyültség, türelem, koncentráltság, jó ízlés, gyorsaság, és még lehetne sorolni.

Mindezek hiányában készülnek a tucat képek mobil telefonon, és árasztják el a social media világát. De gyakran tapasztalható az is, hogy igényesebb felszereléssel rendelkező fotósok sem tudják visszaadni a technika adta lehetőséget, nem jön át tartalom, érzés és értelem az elkészült fotókon. A fotózás során akkor lehetünk valóban sikeresek, ha keressük azt, amit más nem lát meg egy témában, és próbáljuk azt egyedi és különleges módon úgy visszaadni, hogy aki nem ismeri a teljes látnivalót az is felismerje és megérezze annak hangulatát. Ezért nagyon nehéz az alkotó tevékenység, ha az a célunk, hogy kitűnjünk az átlagos és néha ízléstelen, öncélú fotó készítés világából.

A shottrip kreatív gyakorlati fotózás programon törekedni fogunk arra, hogy kezdeti vagy további támogatást adjunk az alkotó folyamat egyéni fejlesztéshez, és támogassuk az egyéni arculat kialakítását. Hiszünk és valljuk, hogy „a fényképezőgép legfontosabb része mögötte található” (Ansel Adams). Sokan úgy gondolják, hogy az alkotó folyamat legfontosabb része az elméleti tudás, és a magas minőségű fényképezőgép megszerzése. Sajnos ki kell őket ábrándítanom, mindezek megléte csak az út kezdete és egy lehetőség arra, hogy egyszer valóban alkotó és ne rögzítő tevékenységet végezzünk. A kezdő fotósok örök dilemmája a gép választás amire csak egy tanács adható. Az első gép legyen erős közép kategóriájú, ne válasszunk felső kategóriás drága gépet, és lehetőleg szerint legyen full frame érzékelős, amit később a nagyobb tudás és a kiválasztott fotózás terület igényeinek megfelelően cserélhetünk le egy magasabb kategóriára. Fontos szempont, ha a nagyobb szabadsághoz és a szélesebb lehetőségekre is alkalmas lehetőséget keresel, akkor a gép legyen cserélhető objektíves DSRL vagy MILC. A márka kiválasztás sem könnyű, hiszen nagyon nagy a választék. Az örök kérdés az, hogy Canon vagy Nikon, esetleg Sony? A Sony nagyon sok beépített programot ajánl már közép kategóriában is, ami megkönnyíti a fotózást, de a vezető márkák a Canon és a Nikon. Az objektív szintén nagyon fontos és meghatározó része a shottrip kreatív gyakorlati fotózás programnak, ezért szerencsés, ha DSRL vagy MILC gépekkel rendelkezel a cserélhető objektív lehetőség miatt.

A shottrip kreatív gyakorlati fotózás programon során a téma választástól függően szükséges lehet a nagylátószögű és tele objektívre is. Ezért köthetünk egy köztes kompromisszumot is egy un. utazó vagy kit objektívvel, ami 18-135mm szélestartományt biztosít. Semmi esetre sem javasoljuk az ennél nagyon fókusztávolság tartományt, mint pl. a legújabb 18-300mm objektívek, ami első ránézésre megoldaná az összes problémánkat a shottrip kreatív gyakorlati fotózás programon, azonban az ilyen széles tartományban dolgozó objektívek sokszor nem megfelelő élességet, magas zajt és legtöbb esetben csak általános képminőséget biztosítanak. Az elvárható minőség eléréséhez az utazó objektív mellé további objektívekre is szükséged lehet a nagylátószögű és a tele tartományokban. Ezekhez ajánlunk egy 10-18mm tartományban dolgozó nagylátó objektívet, amit a shottrip kreatív gyakorlati fotózás programon panoráma és közeli felvételek készítésére tudsz majd használni. A nagyobb távolságból a kisebb részletek kiemelésére és élőlények zavarmentes fotózására ra a 70-300mm tartományban dolgozó tele objektívet ajánljuk a gépváz márkájával azonos márkában.

A shottrip kreatív gyakorlati fotózás programon a legfontosabb kiegészítő felszerelés a memóriakártya, ebből ajánljuk a min. 1TB méretet, és ha van lehetőség akkor legyen egy üres tartalék kártyád is. A shottrip kreatív gyakorlati fotózás program végén rövid képértékelést is tartunk, de pár nappal később várunk minden résztvevőtől 5 kiválasztott képet, amit online meetingen is közösen értékelünk.

A shottrip kreatív gyakorlati fotózás program nem csak kezdő fotósoknak kiváló lehetőség a gyakorlásra, és a gondolkodási mód fejlesztésére, hanem a már gyakorlottabb fotósoknak is a tudatosan komponált, kreatív képek elkészítésére a különleges és sok témát biztosító helyszíneken.

 

Legújabb fotós terepgyakorlatok

Szolgáltatások

Fotós terepgyakorlat egyénileg választott helyszínen

Fotózás szabadon választott helyszínen

TOVÁBB

Fotós terepgyakorlat ajándékba

Lepd meg párodat, ismerősödet

TOVÁBB

Shottrip Fotópályázat

A Shottrip Fotópályázatot azoknak hoztuk létre akik résztvettek valamelyik általunk szervezett fotós terepgyakorlaton.

TOVÁBB

KÉPÉRTÉKELÉS

HOZD KI A MAXIMUMOT A FOTÓIDBÓL

TOVÁBB

Szeretne többet tudni a ShotTrip-ről?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, melyek segítségével pontosabb képet kaphat a szolgáltatásról.

Vélemények

Kapcsolat egy kattintással

  • ShotTrip - Fotós terepgyakorlat
    1068 Budapest, Benczúr utca 35/C. 4. em. 414.
  • Tel.: +36 70 338 4224
  • www.shottrip.hu

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: tíz és hét összege

SEGÍTHETEK?
Ügyfélszolgálat